Wat is meditatie?

Meditatie

Mediteren is meer dan mijmeren of dagdromen. Maar in de Zentraditie is het ook wat anders dan je aandacht op één speciaal iets richten, bijvoorbeeld een kaars die voor je brandt.

Zenmeditatie

Meditatie in de Zentraditie is misschien wel helemaal geen meditatie. Een belangrijk en beroemd Japans Zenmeester uit de dertiende eeuw, Dogen Zenji, sprak over ‘Shikantaza’, ‘Alleen maar zitten’. En ik geef het je te doen, zitten zonder dat je wat anders doet. Zonder dat je aan het recept denkt voor het avondeten. Zonder dat je de dag die achter je ligt nog eens doorneemt. ‘Alleen maar zitten.’ ‘Shikantaza’.

Zazen, Birmese zit

Maar meditatie in de Zentraditie is ook niet het stopzetten van je gedachten en zo alleen maar zitten. Je gedachten zullen niet stoppen voor je dood bent. Je hersenen leiden een actief bestaan en de gedachten die zij voortbrengen gaan hun eigen gang.

Daar komt Zenmeditatie van pas. Je gedachten hun eigen gang laten gaan, zonder dat je er iets mee doet. Zonder dat je ze beoordeelt, voor waar of onwaar neemt. Zonder dat je een heel verhaal maakt van al die losse gedachten in je hoofd, en zeker zonder dat je dat verhaal serieus neemt.

Gevolgen langdurige Zentraining

In Zenmeditatie zul je langzaam maar zeker je gedachten laten voor wat ze zijn. Eerst tijdens het zitten op je kussentje en later ook in de rest van je dagelijks leven.
Je zult ‘uit je hoofd weg gaan’ en meer en meer het geheel dat er is aan indrukken van buitenaf en van binnen uit jezelf op je laten inwerken, zonder dat je iets wil met al die indrukken. De rust die vele beginnende cursisten zo node missen en noemen als dé reden om aan de Zencursus te beginnen, komt geheel vanuit jezelf. Je hoeft aan je omstandigheden niets te veranderen om toch helemaal tot rust te komen.

Eerste effecten

Voor het zover is, merk je al gauw na het beginnen van je training dat je toch rustiger wordt, dat je je beter kunt concentreren, dat je je minder snel aan dingen ergert, dat je dieper en korter slaapt en toch uitgeruster bent en dat je in het algemeen lekkerder in je vel komt te zitten. Je hartslag gaat omlaag, je bloeddruk verbetert, je voelt je opgeruimder. Je ervaart meer toewijding en doorzettingsvermogen bij wat je aan het doen bent, of dat nou het begeleiden van een ingewikkeld project is, het sleutelen aan een auto of motor, of simpelweg de afwas.

Waarom Zenmeditatie

De genoemde effecten zijn allemaal zaken die je helpen om het normale leven eenvoudiger te maken voor jezelf. En dat is waar Zen over gaat, eenvoudig normaal leven. Daarom Zenmeditatie. Het is goed voor je algehele welzijn. Het helpt jou en daarmee jouw directe omgeving om positief in het leven te staan en vandaaruit de energie te vinden om die dingen te doen die je wilt doen en dat goed te doen.

Is er meer?

Waarom je ook wilt gaan mediteren, wat je ook wilt toevoegen aan je leven of veranderen of juist wegnemen, Zenmeditatie kan je er bij helpen. Doe vrijblijvend een keertje mee met een bijeenkomst en merk dan of het iets voor je is.