Geen Lotus-houding

Ik kan niet in de Lotus-houding zitten. Kan ik dan wel mediteren?
De Lotus-houding (de benen gekruist met de voeten óp de dijbenen rustend) is voor de meerderheid van de mensen heel moeilijk. Zelfs of ook voor mensen van Aziatische afkomst. Er zijn vele goede zithoudingen waarin je kunt mediteren. De crux van een goede houding is dat je stevig zit, rechtop en toch ontspannen. Dat kan in de genoemde Lotus-houding, maar dat kan ook op een stoel. Probeer wel om met je billen zo dicht mogelijk op de grond te zitten, omdat dat de stevigheid van je zit ten goede komt. En een beetje pijn tijdens het zitten kan geen kwaad, dus kies niet voor een te gemakkelijke houding.
Je kunt de soepelheid van je benen en heupen en rug ook trainen met speciale oefeningen. Daarmee kun je je zit op termijn aanzienlijk verbeteren. De oefeningen om soepeler te worden komen in de cursus ook aan bod.
Als je niet gewend bent te mediteren, kun je met de meditatieleider van Zenzo op zoek gaan naar welke houding op dit moment voor jou de beste houding is. In de loop van de tijd kan het veranderen wat voor jou de beste houding is, dus het blijft opletten of je goed zit en je moet blijven zoeken naar wat op dit moment de beste houding voor je is.

Meer informatie over mediteren vind je hier.