Ruimte

Terwijl ik door de velden loop in het wijde en oude landschap rond mijn dorp, trekken de eenzame bomen die er in verspreid staan, mijn aandacht. Daar zijn ze. Groot, indrukwekkend. Of iets teneer gebogen. Hoog in de lucht reikend. In tweeën gespleten door de bliksem, al jaren geleden, en toch overlevend.

Reigersnesten maken donkere vlekken in de kale takken van een verweerde eik. Lawaaiige vinken schieten door de onderste takken van een beuk, peuterend aan de schaarse winterknoppen. Een fragiele berk doet alsof hij er niet is. Hij beweegt met de wind alsof hij nergens aan is gehecht, per ongeluk is meegekomen met de lichte regens van dit moment.

De eenzame boom. Een levensgroot wonder, zo overduidelijk dat het eenvoudig wordt gemist. Ontwikkeld naar zijn volle mogelijkheden, springt hij in het oog en vangt je blik. Altijd schitterend. Zonder concurrentie. Altijd al zonder concurrentie geweest. Geen strijd om aandacht. Geen strijd om licht, voedingsstoffen, water. Geen strijd. Altijd alles voor zichzelf alleen.
Maar ook geen beschutting. Geen opgaan in een groep. Helemaal alleen weerstond hij het weer, wind, water. Hij zocht en vond houvast tijdens aanhoudende slagregens. Boog mee met zware hagelstormen. Weerstond de uitputtende droogtes door zijn wortels diep in de grond te dringen en vast te houden. Alleen dat: houvast hebben.

De grond en het weer vormden hem, zoals ze hem ook steunden en voedden. Elke eenzame boom gevormd tot een juweel. Een uniek en kostbaar juweel gedragen door een geduldige aarde. Geen andere boom ter wereld is als deze eenzame boom. En hij staat hier om door iedereen gezien te kunnen worden. Verweerd, sterk, kostbaar, uniek.

En kwetsbaar. Kwetsbaar als de poëtische perfectie van de zaadpluizenbol van de paardenbloem. Een echte eenzame boom neemt geen ruimte in. Hij vormt slechts de ruimte, tot het tijd is te laten gaan.

Interesse gekregen in het ervaren van je eigen ruimte? In het genieten van rust en de kalme energie die mediteren je kan geven? Kijk dan eens wat Zenzo biedt aan cursussen. Of geef je op voor één van de proeflessen, gratis en vrijblijvend.

Vertaald uit het Engels van mijn persoonlijke weblog.