Draken temmen

Fenomenen in jaargetijden zijn bij uitstek het onderwerp van haiku. En hoe het herfst werd in een paar dagen tijd! Aanleiding om lekker te schrijven. En om inktschilderingen te oefenen. Ook traditioneel inktschilderen is een zeer meditatieve activiteit. Zeker wanneer je zelf je inkt wrijft voor je met je schildering begint.

Draken temmen

Wind zweept het blad op
Draaikolkende draken
Happen naar mijn neus

Zoals voor haiku, beperkt ook een goede inktschildering zich tot de kern van een waarneming. Je geeft de ervaring weer zonder uitgebreide beschrijvingen. Een paar eenvoudige kwaststreken vertellen het hele verhaal, zoals bij een haiku een paar zorgvuldig gekozen woorden een totale ervaring uitdrukken.

 

Inktschilderen en traditionele kalligrafie vergen veel oefening. Veel meer dan ik al heb gehad. Toch vind ik het heerlijk om naast mijn zit- en loopmeditatie, het Mindful werken, het schrijven van haiku en het bestuderen van zen- en boeddhistische teksten, ook af en toe inkt te wrijven en mijn penseel op het dunne rijstpapier te zetten.

Je kunt niet aarzelen in je streken. Je hebt geen mogelijkheid iets te corrigeren. Na het voorbereiden van je werkplek (het klaarzetten van alle benodigdheden; het uitspreiden van het papier) en na het langdurig wrijven van voldoende inkt (door met een harde inktstaaf in een paar druppels water over een steen te wrijven), laad je je penseel en kun je je ervaring uitwerken.

En als je na wat geconcentreerde ademhalingen en streken boven het papier om je pad te bepalen, je kwast plaatst, is het binnen een minuut gedaan. Woessh…
Zoals de wind de bladeren oppakt en voortjaagt, tot ze plots weer liggen.

 

Ik heb onvoldoende vaardigheden in huis om het inktschilderen aan anderen te kunnen leren. Maar haiku schrijven bied ik wel aan. Twee maal per jaar geeft Zenzo een Workshop Haiku Schrijven. Mis het niet.