Weblog van Zenzo

Zenzo – zen onderlinge houdt hier een weblog bij. De meditatieleider van Zenzo, Barbara de Zoete, publiceert hier nieuwtjes en invallen over Zen, meditatie, boeddhisme en wat daar verder mee te maken heeft.

Ook kunnen gastschrijvers hier publiceren. Bijvoorbeeld deelnemers aan de meditatiebijeenkomsten bij Zenzo.

Naast dit weblog heeft Zenzo een facbook-pagina en een twitter-account actief. Zo kan iedereen die betrokken is bij Zenzo, anderen laten delen in wat hen bezighoudt.
Zenzo hoopt hiermee het opbouwen van een echte Zen-gemeenschap in Oosterwolde te stimuleren en ondersteunen.

雲水 [Unsui]

In zijn boek Training of the Zen Buddhist Monk schrijft D.T. Suzuki in zijn inleiding van 1938:

As Zen is a discipline and not a philosofy, it directly deals with life; and this is where Zen has developped its most characteristic features.1)


Lees verder

Levenskunst

Het leven is een weefsel van enerzijds volkomen onverwachte wendingen en anderzijds een naar het zich laat aanzien relatieve rust en haast aangename saaiheid, die als schering en inslag houvast zoeken bij elkaar. Je kunt ideeën hebben, dromen, wensen, plannen en dan plots sta je voor het volkomen onbekende dat al die plannen naar de prullenbak verwijst.

Lees verder

Zenbrood

Sinds een aantal jaren bak ik regelmatig mijn eigen brood. Een eenvoudig witbrood van de goedkoopste bloem met levende gist(poeder) en water en wat zout. Een brood zo oud als de landbouwcultuur.

Ik werk zonder recepten, puur op gevoel. Wel methodisch. Ik begin met de gist te mengen in een klein glas handwarm water in een pan uitgegoten, met een beetje meel. Goed mengen tot het de consistentie heeft van beslag. Dat mengsel zet ik afgedekt (niet luchtdicht) op een in lagen gevouwen handdoekje op de radiator in de keuken. Mijn verwarming heb ik altijd erg laag en op die plaats blijft het mengsel lauw en is het fraai actief.

Lees verder

Het bootje

Toen ik begon met mediteren, was dat om heel instrumentele redenen. Mediteren moest mij rust brengen. Goed slapen. Een lagere bloeddruk. Minder last van stress. Mediteren was als een bootje. Met roeiriemen, een roer, een klein zeil. Ik wist zeker dat als ik leerde hoe het te besturen, ik mezelf naar rustiger oorden kon varen.

Lees verder

Zenzo revisited

Zenzo is bezig aan een doorstart! Ditmaal als een onderlinge.

Een groepje geïnteresseerden komt elke twee weken bijeen om samen de hartsoetra te reciteren, te mediteren, te praten over onze beoefening in het dagelijks leven en tot slot thee te drinken.

De opzet is sterk vereenvoudigd. Niet langer Lees verder