Meditatieleider

Over de meditatieleider

meditatie met basisschoolkinderen

Jikai begeleidt hier een korte meditatie met kinderen van een basisschool

De meditatieleider van Zenzo – zen onderlinge te Appelscha, is Barbara Jikai de Zoete -Jikai-. Jikai (Ocean of Compassion) is geordineerd monnik in de Zen-boeddhistische traditie.

Jikai heeft bijna twintig jaar bij de Rijksoverheid gewerkt. In die tijd ontwikkelde zij haar vaardigheden als begeleider van workshops en voor het geven van cursussen.

In 2007 maakte zij voor het eerst kennis met Zen en meditatie bij Zentrum in Utrecht. Daar is zij enige tijd de assistent van Willem Scheepers geweest, de hoofddocent van Zentrum.

Al snel na de eerste kennismaking met Zen en meditatie, volgde zij meerdere Sesshins per jaar bij Rients Ritskes. Rients is de spiritueel en zakelijk leider en de hoofdopleider van zen.nl. Rients is life coach en trainer met een eigen programma dat sterk is gebaseerd op het Zenboeddhisme zoals dat ook in Japan wordt beoefend, maar met relevante aanpassingen voor de westerse, werkende leek.
Barbara is een tijd lang leerling van Rients geweest, eerst parallel met het assistentschap van Willem Scheepers en later uitsluitend als leerling van zen.nl.
De eerste aanzet tot het oprichten van een eigen zendo om cursussen te geven is in overleg met Rients en met zijn instemming, verlopen.

Zij bleef regelmatig Sesshins doen en deed ook weekend-sesshins bij onder andere Nico Tydeman, sensei, en Tenkei, roshi.

In september 2010 verkocht Jikai haar huis, zegde haar baan op en ging leven in het Zencentrum De Noorder Poort in Wapserveen. Daar trainde zij intern als leek gedurende ruim een half jaar onder begeleiding van Jiun roshi.

Na nog een tussenstop in een ideële leefgemeenschap, kwam zij in Oosterwolde, Friesland, te wonen. Daar heeft zij de zendo Zenzo opgericht om meditatielessen te geven aan beginners en om groepen met ervaren zitters ruimte te geven samen te oefenen.

Inmiddels woont Jikai in Appelscha en is zij een geordineerde zen-monnik, een Unsui, in training onder begeleiding van de zenmeester Jiun roshi.